Garda de Mediu răspunde la tăierile de pe Vasile Pârvan

Fapta se confirmă – Primăria Mangalia trebuie să arate documentația care a dus la defrișare

Așa cum am mai spus în postarea trecută, mă gândeam să fac o sesizare către Garda de mediu pentru tăierile la ras de pe strada Vasile Pârvan. Cum nu eram în localitate în acea perioadă, am făcut sesizarea online, pe mail-ul Gărzii de Mediu, Comisariatul Constanta, la adresa cjconstanta@gnm.ro .

Astăzi am primit și răspunsul.

Pe scurt, sunt anunțat că în urma verificărilor în teren ale Gărzii de Mediu, sesizarea mea se confirmă, iar Primăria Mangalia trebuie să prezinte Gărzii de Mediu documentația care a stat la baza tăierii/scoaterii rădăcinilor de copaci de pe strada Vasile Pârvan, iar dacă situația o va impune vor fi aplicate prevederile legale în vigoare.

Să nu credeți că sunt naiv să sper că va fi amendat cineva din Primaria Mangalia “pe persoană fizică”. Probabil o să fie amendată Primăria per ansamblu iar amenda o sa fie plătită tot din bugetul Primăriei, adică tot din taxele noastre.

Dar defrișările de pe Vasile Pârvan nu trebuie să rămână fără repercusiuni. Poate data viitoare “Doreii” din Primăria Mangalia se vor gândi mai mult înainte să distrugă și poate vor apela și la opinia celor care stau în localitate.

Motivarea mea

De ce fac aceste demersuri? Din doua motive. Primul este că m-am săturat ca timp de 30 de ani niște nepricepuți să decidă cum trebuie să arate orașul în care stau, iar al doilea motiv este pentru că acum așa lucrează societatea. Mai jos o să încerc să explic asta.

Autoritățile sunt interesate să posteze pe rețelele de socializare doar în 3 cazuri:

  1. Ca să se laude cu ceva ce au făcut, desi acel “ceva făcut” intra în atribuțiile lor
  2. Ca să ceară votul oamenilor. Asta se întâmplă de regulă în preajma alegerilor
  3. Mai rar, sa informeze. Iar atunci o fac ca și cum ți-ar face un imens favor – vezi punctul 1. De regulă aceste informații vin de pe conturi personale și nu de pe cele ale instituțiilor. Asta ca să nu uiți cine îți face favorul data viitoare când votezi

Pe autorități nu le interesează ce postează poporul pe rețelele de socializare. Autoritățile nu văd sesizările noastre de pe Facebook sau aiurea. Pentru ele trebuie să existe ceva scris și înregistrat în scriptele lor. Altfel, “fapta nu există”.

  • Ți-ai rupt janta într-o groapă? Dacă nu ai depus plângere scrisă la Poliție și nu ai făcut sesizare la Primărie atunci pe autorități le doare la bască.
  • Nu poți să respiri pentru că ambrozia crește ca nebuna pe spațiul public? Ai făcut sesizare scrisă la Primărie? Dacă nu ai făcut atunci degeaba te plângi pe Facebook. Autoritățile o sa zică că nu știau.

Pentru autorități durerea ta nu există decât dacă este
documentată.

Așa lucrează societatea acum.

De asta încurajez pe toată lumea să depună sesizări și petiții atunci când au probleme care țin de autorități. Altfel nu vă veți rezolva problemele.

Și în niciun caz nu ți se va rezolva problema dacă te plângi pe Facebook. E ca și cum ai țipa pe malul mării la Mangalia și ai vrea să te audă ăia din Constanța. Iar promisiunile autorităților de pe Facebook de regula rămân doar promisiuni.

Nu este greu să faci sesizări către autorități. Nici eu nu știam cum. Dar am decis să nu îi mai las să își facă de cap pe banii mei. Pentru ca da, salariile autorităților sunt din taxele pe care le plătim noi toți.

De asta iei tu bani mai puțini la salariu. Ca să poată fi plătiți și bugetarii. Iar dacă tot sunt plătiți din buzunarul nostru atunci măcar să îi întrebăm ce și cum fac ei acolo. Pe banii noștri.

Vă țin la curent dacă mai primesc ceva de la Garda de Mediu iar dacă aveți nevoie de ajutor în redactarea unei sesizări sau petiții lăsați-mi un mesaj pe mail și o fac tot posibilul să vă ajut.

Vă puteți lăsa opiniile în comentariile de mai jos.

You May Also Like