OMUL și OAIA

Omul are aceeași atitudine de gloată, la fel ca oile.

Ne dorim și ne-am dorit întotdeauna să trăim într-un spațiu curat, cu un aer respirabil, fără mirosuri toxice. În același timp, vrem să avem o relație armonioasă în cadrul comunității. Știu sigur că asta își doresc toți, deoarece fiecare ne expunem frustrările privind neregulile din oraș în mediul virtual. Toți strigăm, aruncăm cu invective spre diferite persoane, ne arătăm competențele politicianiste pe care 90% dintre noi nu le stăpânim, facem orice este nevoie să arătăm cât de civilizați suntem noi și cât de ignorant și fără pic de conștiință este aproapele nostru. … Dar, oare, în momentul când fiecare dintre noi este pus în situația să arate că civilizația face parte din calitățile pe care le deținem, conștiința noastră, a cetățeanului care dorește binele Mangaliei, își face datoria?

Ei bine, răspunsul este NU pentru foarte multe persoane. Și nu o spun din ceea ce cred sau mi se pare, ci din realitatea crudă a orașului. Toți învinovățim ba pe unul, ba pe altul, dar nu vedem defectul conștiinței noastre. Mărturisesc că am făcut-o și eu.  Totuși, mi-am făcut un up-grade asupra viziunii despre întreaga comunitate, și am constatat că degradarea orașului pleacă de la noi, cetățenii Mangaliei. Noi suntem aceia care nu avem conștiința curată și nu avem grijă de curățenia pe care o fac angajații de la salubritate. Noi ne uităm la aceștia ca la niște paria ai societății, nu ca la niște persoane care să ne dea de gândit asupra felului cum să privim civilizația. Da, noi murdărim întreaga imagine a orașului.

Am ales titlul pentru articol, Omul și Oaia, deoarece cred că suntem identici cu aceste animale, dealtfel foarte simpatice și folositoare omului. Avem aceeași atitudine de gloată, la fel ca oile. Dacă face unul o prostie, o face și vecinul sau prietenul său, fără să-și folosească creierul, să discearnă răul de bine.

Dacă considerați că am fost prea critic, vă voi da un singur exemplu care m-a determinat să scriu acest articol.

Timp de 20 de ani de zile, în spatele unui bloc, din unul din cartierele Mangaliei, au poposit 2 tomberoane, pregătite permanent să preia gunoiul locatarilor. … Nimic nou, nimic greșit până acum. Dimpotrivă, aș zice eu! Un lucru de bun simț (fără să divaghez, acest bun simț are și el anumite limitări). Deci, timp de 20 de ani, oamenii din acest cartier au învățat un singur drum care îi duce spre eliberarea de povara gunoiului din casă. Dar, după acești 20 de ani, … SURPRIZĂ! Cele 2 tomberoane au dispărut din locul în care și-au făcut datoria! Motivul? … Este mai puțin relevant. Relevant este faptul că oamenii, ca și oile, merg pe același drum pe care l-au bătut atâția ani, și își golesc gunoiul în același loc. … Însă, îl aruncă pe jos, logic (după mintea lor). Nu vor să conceapă că, în același cartier mai sunt cel puțin două locuri de colectare a deșeurilor. Asta-i conștiința și civilizația noastră, cea cu care ne lăudăm când avem ocazia.

20211215_082123

Bineînțeles, că, în sezonul rece, vântul și animalele comunitare își fac treaba în continuare. Împrăștierea gunoaielor prin spațiile verzi, pe la ușile blocurilor, pe trotuare, pe străzi etc. este datoria lor. Și o fac cu simț de răspundere.

20211215_082758 20211215_082653

20211215_082707 20211215_082748

Mă întreb, de ce îi mai plătim pe cei de la salubritate, că oricum nu merităm să trăim în curățenie? Facem noi, cetățenii Mangaliei, ceva să le respectăm munca acestora și să ne protejăm sănătatea? Ne place nouă să trăim într-un mediu salubru? … Mă îndoiesc!

Mărturisesc că nu mai înțeleg nimic! Toți țipăm în mediul virtual că vrem să avem un oraș curat, plăcut și care să atragă cât mai mulți turiști și tot noi suntem cei care nu fac nici cel mai mic efort pentru respectarea regulilor elementare de civilizație.

În final, vă întreb: „Cetățeni ai Mangaliei, credeți că putem să începem o revoluție a curățeniei în oraș? Putem să facem un efort să aruncăm gunoaiele unde le este locul? Putem să luăm atitudine când vedem pe cineva că nu ne respectă sănătatea?

Haideți să lăsăm politica și politicul, și să începem să facem curățenie în atitudinea noastră!

NU UITAȚI CĂ TRĂIM ÎNTR-O PERIOADĂ PANDEMICĂ,

ÎN CARE MIZERIA ESTE INAMICUL NOSTRU NUMĂRUL UNU!

You May Also Like