Subvenția, prostul management local și o posibilă soluție

Zilele astea am plătit impozitul local. Cu toate că stau la casă, am plătit impozitul, fără exagerare, cam cât o un bloc cu 4 etaje. Dar nu despre cît am plătit vreau să scriu. Ci despre subvenția la căldură.

Am zis că, dacă tot am plătit atât, măcar să îmi spun părerea de banii ăștia. O să încerc să explic de ce nu sunt de acord cu niciuna din părți iar, la final o să arăt care este singura soluție pe care o văd viabilă pe termen lung la tot acest circ bine regizat.

În primul rând trebuie văzut care sunt părțile în acest conflict. 

Întotdeauna într-un conflict sunt doar două părți: “noi” și “ei”. Nu există niciodată o a treia parte.

Cine suntem “noi”?

Păi aici nu e chiar atât de simplu. Aici nu intră doar cei conectați la GoldTerm. În grupul nostru – pentru că aici mă identific și eu – intră toată populația Mangaliei și toți agenții economici plătitori de taxe. Pentru că din taxe s-a platit subventia la caldura. Aici intră inclusiv cazurile sociale. Dar, în discuția noastră cazurile sociale trebuie oricum protejate, așa că nu voi vorbi despre ele aici. În tot circul acesta s-a creat impresia de către “oportunitate” – am să explic mai jos cine este  “oportunitatea”– că Mangalia este formată doar de cei conectați la GorldTerm. Asta pentru a câștiga pe termen scurt câțiva susținători.

“Noi” suntem cei care, fără voia lor, investim într-un management falimentar.

Cine sunt “ei”? 

Aici e mult mai simplu: “ei” sunt cei care conduc și legiferează în Mangalia. “Ei” sunt cei care trebuie să vină cu soluții. “Ei” sunt “puterea” și “oportunitatea”:

  • “Puterea” – care nu mai are bani și care a trebuit să taie subvențiile la căldura. Dacă nu o făceau acum, o făcea anul următor. Mangalia are una din cele mai mari datorii din țară. Totul a mers prost in managementul primăriei în ultimii 30 de ani. Actuala “putere” este responsabilă doarde dezastrul din ultimii 10 ani. Bugetul primăriei este tot timpul negativ, datoriile se țin lanț și poartă dobânzi iar noile datorii create trebuie achitate. Norocul lor a fost actualul PNRR si proiectul Anghel Saligny. Chiar și așa, cu o grămadă de bani disponibili, ei nu reușesc sa îi dea de cap. În spitale se moare de apendicita (Spitalul Municipal este in management direct al primăriei), pediatria nu are decât un doctor (neexistând garda), toate străzile sunt desfăcute – unele de dinainte de alegerile trecute, nu s-a reușit atragerea niciunui investitor pentru angajări locale, circulația este sufocantă și în afara perioadei estivale, pădurea Comorova este vândută pentru astuparea găurilor la buget în loc să fie recuperat terenul, spatiile dintre blocurile de pe 1 Decembrie au fost vândute și se vor construi blocuri pe spațial verde actual etc. Totul este girat și/sau prost condus de către actuala conducere. Și aici se face o alta greșeală, imputându-i-se tot dezastrul primarului Radu Cristian. Ceea ce nu este adevărat. Uitați-vă în jurul lui, el nu poate sa facă singur tot acest dezastru. Uitați-va la domnul viceprimar Dragoș Angelescu, la managementul GoldTerm în frunte cu domnul Colgiu, uitați-va la consilierii locali PNL, uitați-vă la managerii/directorii din Primăria Mangalia. Toți sunt de vina pentru dezastru. “Ei” sunt cei care “se țin de treabă“. Nu este doar o singură persoană.
  • “Oportunitatea” – aici intră toată opoziția din Mangalia. Nu vă faceți iluzii că cei din opoziție vor face ceva. Probabil, dacă ei erau la putere, ar fi procedat la fel, pentru că vistieria este goală. Oportunitatea este bună dacă este folosită la găsirea unor soluții, dar ei se folosesc de aceasta oportunitate doar pentru a incita la scandal. Divide et impera. Întrebând un consilier din opoziție dacă a făcut ceva pe aceasta tema, mi-a răspuns că a informat cetățenii. L-am întrebat daca a făcut sesizare la DNA – acest consilier postând nereguli clare in managementul primăriei. Răspunsul a fost că nu este treaba lui, că DNA trebuie să se autosesizeze. De parcă DNA stă tot timpul pe Facebook. De curiozitate, întrebați pe consilierii din opoziție ce au făcut când au întâlnit nereguli? Câți au sesizat Instituția Prefectului? Câți au făcut sesizare (nu plângere) la DNA atunci când au întâlnit nereguli. Câți au dat în judecata în contencios administrativ hotărârile de consiliu atunci când s-au făcut abuzuri de către putere? Câte petiții au făcut către primărie în baza legii 544/2001? A fi in opoziție nu înseamnă doar să stai și să te cerți. Înseamnă sa fi activ, să găsești soluții și să folosești toate resursele legale pentru a rezolva o problemă.
Nu sunt de acord cu:
  • “ei” – eliminarea subvenției – pentru ca banii care s-ar fi folosit pentru subvenții vor fi folosiți la plata găurilor negre făcute de către actuala conducere. Nimic nu se va duce pe investiții. Se vor plăti foști avocați, se vor plăti penalități, se vor plăti greșeli ale managementului primăriei. Asta o să se facă cu banii noștri
  • Cu o parte din “noi” – cei conectați la GoldTerm – pentru că cei conectați la GoldTerm reprezintă sub 20 la suta din populația Mangaliei. De ce trebuie sa plătesc din banii mei pentru confortul privat al altcuiva?
Da, sunt de acord:
  • ca din banii de taxe să plătesc pentru confortul comun – parcuri, scoli, spitale, străzi, protecție socială – dar nu pentru confortul privat al cuiva. Încă o dată, aici nu intră cazurile sociale conectate la GoldTerm.
O posibilă soluție care ar rezolva problema: 
  • Ce ar fi trebuit sa negocieze “oportunitatea” cu “puterea” la presiunea cetatenilor? Iei subvenția, dar ce pui in loc? 
  • Ia subvenția, dar banii economisiți în acest fel îi folosești la: izolare termica a blocurilor, panouri solare, încălzire eficientă etc. Proiecte cu termene limită, cu buget alocat din fondurile subvenției și fara posibiliatatea de a muta fondurile din aceste proiecte.

Este soluția care nu rezolva problema anul acesta dar va evita orice dezbatere pe viitor si va crea acel confort privat.

 

Restul e doar cancan, vorbărie multă și ceartă. În niciun caz dezbatere.

 

 

Cam asta e părerea mea.

0 0 voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
You May Also Like